13 Kasım 2017 Pazartesi

Uçamayan uçak postaları

1944 yılında yapılan Normandiya çıkarmasından kısa bir süre sonra 1945 yılı yazında Almanya teslim olmak zorunda kaldı, böylece Avrupa'da uçak postaları yeniden düzene girmeye başladı. Ancak bu geçiş dönemi sancısız olmadı, bu nedenle 1945 yılı sonbaharı ve kışında gönderilen uçak postası gönderilerinin uçak ile gönderilemediği için bazen normal yollar ile gönderildiği bazende yolun bir kısmını normal şekilde gittikten sonra uçak postası ile yoluna devam ettiği görülmektedir.

Uçak postası ile gönderilemeyecek olan gönderilerde bunu belirtmek için gönderide bulunan "Uçak ile" vinyetlerinin, kaşelerinin hatta el ile yazılmış ibarelerin çizgili kaşeler ve kırmızı renkli mürekkep ile iptal edildikleri görülmektedir. Aşağıda değişik ülkelerin posta merkezlerinin uyguladığı iptal kaşelerinden örnekler bulunmaktadır.









Uçak postası ile yoluna devam edemeyen gönderilerin bir başka şehirden veya bir başka ülkeden uçak ile yoluna devam etmesi olasılığı olan durumlarda ise bu gönderilere O.A.T açık yazılışı ile Onward Airmail Transportation (veya Transmission) yani ileriye doğru uçak postası ulaşımı anlamına gelen kaşeler uygulandığı görülmektedir.

Bu kaşeler uygulandığı posta merkezine göre büyük oval, büyük dikdörtgen, küçük dikdörtgen, yine küçük dikdörtgen içinde daha küçük harfler ve köşeleri ovalimsi dikdörtgenler gibi farklı oabilmektedir. Aşağıda değişik ülkelerin posta merkezlerinin uyguladığı O.A.T. kaşelerinden örnekler bulunmaktadır.