2 Temmuz 2017 Pazar

Yeni harfli Hava Posta kaşeleri

1928 yılında yapılan harf devrimi ile arap alfabesi yerine latin alfabesi kullanılmaya başlanınca, hava postaları için kullanılan vinyetler/etiketler geçersiz hale geldiler. Posta idaremiz yeni etiketleri hazırlayana kadar kaşeler ile bazı denemeler yapmıştır.

Aşağıda bir örneği görülen kaşe ise  posta idaremiz tarafından değil bir firma tarafından, kendi kullanımları için yaptırılmış olmalı. Zarfın arka yüzünde görüleceği gibi bu zarf Namık Hilmi firmasına ait ve kaşedeki uçak görüntüsünün kanatlarının altında ise firmanın adının ilk harfleri olan N ve H harfleri bulunmaktadır. Zarfta Berlin hava alanına ait transit ve Frankfurt hava alanı varış kaşeleri bulunuyor.








Albert Haskiya koleksiyonundan, 1996 yılında satılan ve yanda resmi görülen zarfta posta idaremiz tarafından hazırlanan, Fransızca hava postası yazılı  yeni tip kaşe kullanılmış. Ancak "Poste aérienne" yerine yanlış olarak "Posta aérienne" yazılmış.


Altta görülen zarfa uygulanan kaşede posta şeklinde yanlış yazılan sözcükten A harfinin kazınarak düzeltilmeye çalışıldığı görülüyor. Zarfın arka yüzünde Bükreş hava posta damgası, macar hava posta kaşesi ve Budapeşte varış damgası bulunuyor.



Türkçe ve fransızca çift dilde hazırlanan ikinci tip kaşe pul tüccarımız Marcus tarafından yunan pul tüccarı Drossos'a gönderilmiş hava postası gönderisine uygulanmış. Zarfın ön ve arka yüzünde Atina hava alanı varış damgası da bulunmaktadır.



Bir öncekine yakın tarihte gönderilmiş bir diğer hava postası gönderisine de aynı tip kaşe uygulanmış, zarfta ayrıca yuvarlak Berlin kaşesi bulunmaktadır.



İkinci tip kaşenin dikdörtgen şeklindeki çerçevesi düzgün bir çizgi şeklinde olmadığı için bir sürede çerçevesi kazınarak kullanılmıştır, aşağıdaki zarfta çerçevesiz olarak kullanılan kaşe görülmektedir.