25 Haziran 2017 Pazar

DLH - Deutsche Luft Hansa

Birinci Dünya Savaşı sonrasında Versay anlaşması ile Almanya'nın  askeri gücünü sınırlamak amacı ile hava kuvvetleri yasaklandığı için ortaya çıkan irili ufaklı havacılık şirketleri arasından sivrilen Deutsche Aero Lloyd ve Junkers Luftverkehr 1926 yılı sonlarında devlet teşviği ile birleştirildi ve Deutsche Luft Hansa adlı havayolu şirketi ortaya çıkmış oldu. DLH 1928 yılında ülkemize hava postası taşımak için görüşmelere başladı ancak hava sahası konusunda duyarlı olan Türkiye görüşmeleri uzattı.

1929 yılında yaşanan büyük ekonomik kriz nedeni ile yolcu sayıları aazalınca, DLH yolcu yerine posta taşımanın daha karlı olacağı düşüncesi ile bütün uzun hatlar gibi Türkiye'ye de öncelik verdi ve Ekim ayında ülkemize bir deneme uçuşu gerçekleştirdi. O dönem bütün uzun mesafe deneme uçuşlarında DLH tarafından kullanılan Arado V1 model bir uçak ile üç pilot 11 saatlik uçuştan sonra Berlin'den İstanbul'a geldiler.


Bu uçuşlar sırasında Berlin'den İstanbul'a ve İstanbul'dan Berlin'e hava postası taşımasıda gerçekleştirildi, aşağıda koleksiyonumdan bu uçuşlar sırasında taşınmış iki adet kartı görebilirsiniz.




1930 yılı baharında posta idaremiz ve DLH arasında imzalanan protokol sonrasında Mayıs ayı başında DLH ülkemize hava postası taşımaya başladı, ancak teknik servisler için yer ayarlanamadığı için ay sonunda seferler durdu. İki ay sonra sözleşmelerin imzalanması ile Temmuz ayında düzenli DLH hava postası seferleri tekrar başladı.

Aşağıda solda 3 Mayıs, sağda ise 19 Temmuz 1930 tarihli gazetelerde hava postası seferlerinin başlaması ile ilgili haberler görülebilir. 3 Mayıs 1930 tarihli gazetede CIDNA tarafından gazeteciler için düzenlenen, zamanlaması ilginç olan, uçak ile İstanbul turu hakkında bir yazı bulunması dikkat çekici.




Yanda İsfila tarafından 1993 yılında düzenlenen ilk açık arttırmada satılan Albert Haskiya koleksiyonundan, ülkemizden gönderilmiş bir ilk uçuş zarfı.


1930 yılın sonbaharında ise DLH dönemin en büyük uçaklarından Junkers G38 ile Avrupa'nın çeşitli ülkelerine bir gösteri turu gerçekleştirdi, bu tur sırasında bir uçuşta İstanbul'a gerçekleştirildi, ancak G38 bozulduğu için ülkemizden uzunca bir süre ayrılamadı. Aşağıdaki gazetede G38 in ülkemize gelişi ile ilgili haber görülmektedir.



G38 in Avrupa turu sırasında bir hatıra damgası kullanılmıştır, aşağıda bu uçakta hatıra amacı ile damgalanmış bir kart görülmektedir.