1 Ocak 2018 Pazartesi

Pan Amerikan Havayolları - 2


Yukarda Pan Amerikan Havayollarının seferleri sırasında yolcularına verdiği yemeklerden birine ait menu, kartpostal olarak Yeşilköy havaalanından postaya verilmiş.

Bir önceki yazımda Pan Amerikan Havayolları Foreign Air Mail 18 (FAM18) uçak postası rotasının ülkemize kadar uzatılmasını ele almıştım. FAM 18 rotasında 1947 yılı içinde ve daha sonraki yıllarda yapılan çeşitli değişikilikler bu yazının konusu olacak.

İkinci Dünya Savaşının sona erdiği yıllard, gerek komşularımız Irak, Suriye, Kıbrıs gerekse Hindistan dahil olmak üzere Asya'nın pek çok ülkesi hala İngiltere ve Fransa'nın sömürgeleri idi. FAM 18 rotasının Mart ayı başında İngiliz sömürgesi Hindistan'da bulunan Karaçi şehrine uzatıldığını görüyoruz, kısa bir süre Karaçi şehri yeni kurulan Pakistan'ın olacaktır.






1947 yılı Temmuz ayında Hindistan'ın bağımsızlığını ilanı yaklaştığında rotanın Hindistan'ın Kalküta şehrine değiştirildiğini görüyoruz, ülkemizde yapılan rota değişikliği ile Ankara yerine İstanbul ekleniyor, daha sonra ise rotaya Suriye'nin Şam kentide ekleniyor. Sonbaharda uçuşlar Japonya'da Tokyo kentine kadara uzatılıyor.




1949 ve 1952 yıllarında FAM18 hava postası hattı rotasında yeni değişiklikler yapıldığı görülmektedir.