10 Aralık 2017 Pazar

İkinci Dünya Savaşında Türk Havacılığı



İkinci Dünya Savaşı öncesinde DHY tarafından DeHavilland şirketinden satın alınan değişik tiplerdeki uçaklar ile savaş süresince düzenli ve sürekli olarak, başta İstanbul-Ankara ve Ankara-İstanbul olmak üzere, seferler yapılmaya devam edildi. İzmir Cumaovası ve Adana hava alanlarının yapılması ile 1939 yılında İzmir'e, 1941 yılında ise Adana'ya düzenli ve sürekli seferler yapılmaya başladı. Savaş sırasında 1943 yılında DHY filosuna Junkers kuruluşunca yapılan ve Lufthansa kuruluşundan satın alınan beş adet Ju52 model uçak eklendi. 

Savaş sona erdiğinde ise 1946 yılında Ankara-Erzurum, Ankara-Diyarbakır ve Ankara-Afyon ring seferleri de eklendi. Aşağıda görülen ilanda ring seferler dahil bütün seferler ile ilgili detaylar görülmektedir.  


Kayseri şehrinde bulunan uçak fabrikası savaş boyunca gerek sivil gerek askeri bütün uçakların sürekli bakımlarının yapıldığı ana merkez olma özelliğini sürdürdü. Eskişehir uçak fabrikası daha çok küçük çaplı onarımlar ve uçaklar için pilot ve uçak teknisyeni eğitimleri için kullanıldı.

Aşağıda Kayseri uçak fabrikasında bulunan postaneden gönderilmiş, 1942 ve 1944 yıllarına ait iki farklı damga ile damgalanmış mektup zarfları görülmektedir.





Türkiye Cumhuriyetinin ilk dönemlerinde havacılığa verilen önem ilk defa bir özel kuruluşunun havacılık sanayisine adım atmasına da neden olmuştur. Döneminde ülkemizin en zengin iş adamlarından olan Nuri Demirağ 1938 yılında Beşiktaş Deniz Müzesinin bulunduğu alanda bir havacılık araştırma merkezi ile 1941 yılında Yeşilköy'de satın aldığı çiftlikte bir pist ve hangarlar yaparak " Gök Okulu" adını verdiği bir havacılık okulu açmıştır. Ancak doğduğu Divriği'de bir uçak fabrikası açmak olan en büyük hayalini gerçekleştirememiş ve çeşitli şansızlıkların arkasından iflas etmiştir.


Savaş döneminde 1943 yılında kutlanılan Cumhuriyetimizin yirminci yılı anısına posta idaremiz tarafından basılan pul serisinde Ankara kalesi önünde formasyon halinde uçan uçaklar resimli bir bulunmaktadır. Aşağıda 20. yıl serisi ve ek pullar ile ABD'ye yollanan bir uçak postası zarfı görülmektedir.