23 Temmuz 2017 Pazar

Zeplin Hava Postaları : 1930-1936

1929 yılında ilk seferlerini yapan LZ 127 Graf Zeppelin hava gemisi 1930 yılında Avrupa'da çeşitli uçuşlar gerçekleştirdikten sonra 1931 yılında düzenli Güney Amerika uçuşlarına başladı, bu uçuşlar sırasında yolcu, yük ve hava postası taşıması  yapıldı. 1931 yılında başlayan Luft Hansa uçuşları ile ülkemizden de uçak ile bağlantılı olarak zeplin hava postası kabul edilmeye başlanıldı.

1936 yılında yapımı biten LZ 129 Hindenburg hava gemisi ise o yıl Almanya'da düzenlenen Olimpiyatları vesile ederek alman Nasyonal Sosyalist yada Nazi partisi için pek çok propaganda uçuşu gerçekleştirdi ve bu uçuşlar sırasında da yolcu ve hava postası taşındı.

1937 yılı Mayıs ayında Hindenburg hava gemisinin patlaması sonrası zeplin hava gemisi seferleri sona erdi.

1930 yılında LZ 127 hava gemisinin İsviçre seferi sırasında Bazel şehri resimli kartpostal Bazel havalanından özel zeplin uçuşu damgası ile ülkemize gönderilmiş hava postası.




1930 yılında LZ 127 hava gemisinin Hollanda seferi sırasında zeplinde bulunan postaneden LZ 127 hava gemisinin damgası ile damgalanmış, ayrıca hem zeplinde seferin özel kaşesi hemde Hollanda posta idaresinin sefer için hazırladığı özel kaşe uygulanmış, LZ 127 hava gemisi resimli, ülkemize gönderilmiş kartpostal.

 



1932 yılında Brezilya'ya gönderilmiş Osmanlı dönemi antiye kartı üzerine posta pullarına ek olarak Türk Hava Kurumu pulu da yapıştırılarak ülkemizden Almanya'ya uçak ile Almanya'dan Brezilya'ya zeplin ile uçmuş hava postası. Kartın önyüzünde Berlin ve Pernambuko varış damgaları ve ayrıca uçuş anısına hazırlanan özel kaşeler bulunuyor.




1933 yılında LZ 127 hava gemisi ile Breziya'ya gönderilmiş, eski yazı üzerine yeni harfler ile bir kuruş üstbaskı yapılmış Türk Hava Kurumu yardım pulları kullanılarak hazırlanan zeplin hava postası zarfı. Zarfın ön yüzünde uçuş anısına hazırlanan özel kaşeler uygulanmış. Zarfın arka yüzünde ise Berlin, Pernambuko ve Resif varış damgaları bulunuyor.



1936 yılında yapımı biten LZ 129 Hindenburg hava gemisi üstte, LZ 127 Graf Zeppeline hava gemisi altta görülen, arka fonda zeplin hava gemilerinin Almanya Friedeschafen şehrinde bulunan hangarları resimli kartpostal. Her iki hava gemisinin kuyruklarında propaganda amaçlı, Nasyonal Sosyalist - Nazi partisinin sembolü olan swastika (gamalı haç) görülmektedir.



1936 yılında yapımı biten LZ 129 Hindenburg hava gemisi ile Almanya'nın Berlin şehrinde yapılan 11. Olimpiyat Oyunları tanıtımı için düzenlenen bir seri zeplin uçuşundan, 23 Mart tarihinde yapılan uçuş sırasında LZ 129 Hindenburg hava gemisinde bulunan postaneden ülkemize gönderilmiş hava postası kartı, kartın ön ve arka yüzlerinde iki farklı İstanbul varış damgası bulunuyor. Ayrıca kartın ön yüzüne kırmızı renkli Olimpiyat etiketi/vinyeti yapıştırılmış.