30 Temmuz 2017 Pazar

Drossos - Türk Hava Kurumu Pullu Zarflar



Döneminde dünyanın en üretken aerofilatelistlerinden olan Yunanistanlı pul tüccarı Pandelis Drossos, Aeroespresso Italiana-AEI şirketinin Brindisi - Atina - İstanbul seferlerini yapmaya başladığı 1926 yılından başlayarak ülkemiz çıkışlı ve ülkemize gönderilen çok sayıda hava postası gönderisi üretmiştir.

Posta idaremizin 1934 yılında çıkardığı uçak üstbaskılı ilk uçak pulu serimize kadar ülkemize ait uçak postası pulu olmadığı için Türk Hava Kurumu ( dönemindeki adı ile Türk Tayyare Cemiyeti) tarafından çıkarılan yardım pulları ile çeşitli filatelik zarfların da hazırlanmasını sağlamıştır.

Türk Hava Kurumu pullarının o dönemlerde Uçak (o dönemlerde tayyare) ve Zafer Bayramı olarak kutlanan 30 Ağustos ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı haftalarında kullanılması zorunlu idi, ancak pulların yardım amacı ile bu iki hafta dışında da kullanıldığı görülmektedir.

Koleksiyonumda bulunan, 1934 yılında çıkarılan yasa ile Türk Hava Kurumu pullarının posta kullanımının kaldırılmasının hemen sonrasına kadar, Pandelis Drossos için üretilen çeşitli zarfları paylaşıyorum.



Cumhuriyetimizin kuruluşunun onuncu yılı olan 1933 yılında kutlanan Uçak ve Zafer Bayramı 30 Ağustos 1933 tarihli aşağıda bulunan hava postası zarfında Türk Hava Kurumu tarafından çıkarılan eski harflerimiz ile olan pullar ve yeni harflerimiz ile üstbaskı/sürşarj yapılmış pullarda olmak üzere çeşitli serilerden pullar bulunuyor. Zarfta kullanılan uçak etiketinin ise yeni harfler ile hazırlanan ikinci tip etiket olduğu görülüyor.




Taahütlü olarak İstanbul'dan Atina'ya gönderilmiş hava postası zarfında 1926 yılında Türk Hava Kurumu tarafından çıkarılan yardım pulları serisinden 1 kuruşluk değerde olan pul kullanılmış, zarfa ikimci tip uçak etiketi ve yunan posta idaresinin hava postaları propaganda etiketi yapıştırılmış, arka yüzde Atina hava postaları varış damgası bulunuyor.



1933 yılında İstanbul'dan Atina'ya gönderilen hava postası zarfında Türk Hava Kurumunun 1932 yılında çıkardığı yardım pulu serisinden beş ve on kuruş değerli pullar ve birinci tip uçak etiketi yapıştırılmış, her iki yüzde ayrıca mor renkli yunan posta idaresi hava postası kaşesi görülüyor, zarfın arka yüzünde yunan posta idaresinin hava postaları propaganda etiketi ve Atina hava postaları varış damgası bulunuyor.


1934 yılında İstanbul'dan Atina'ya gönderilen hava postası zarfında Türk Hava Kurumunun çeşitli yardım serilerinden pullar kullanılmış, zarfın önyüzünde yunan posta idaresinin hava postaları kaşesi ve ikinci tipte hava postaları propaganda etiketi ve Atina hava postaları varış damgası bulunuyor.



1926 yılı Türk Hava Kurumu pulları tam seri kullanılarak hazırlanan hava postası zarfı, 1934 yılında
Atina'ya gönderilmiş. Zarfın ön yüzüne yunan posta idaresinin hava postaları kaşesi siyah mürekkep ile uygulanmış, arka yüzünde Atina hava postaları varış damgası bulunuyor.


1934 yılında Türk Hava Kurumu yardım pullarının postada kullanılmasının kaldırılmasından sonra gönderilen, Türk Hava Kurumunun çıkardığı her yardım serisinden bir pul kullanılarak hazırlanmış ilgi çekici bir hava postası zarfı.