11 Haziran 2017 Pazar

AEI - Türk Pul Eseleri





Koleksiyonumda bulunan ve burada paylaştığım foto eselerin, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında çıkarılan pul serilerinden bazılarının basıldığı, İngiltere'nin Londra şehrinde bulunan, Bradbury Wilkinson matbaasına ait olan arşivlerin satışı sırasında ortaya çıktığı söylenilmektedir. Resimde görüleceği gibi foto eselerin yapıştırıldığı kağıt parçasında 20 Ekim 1932 tarihi not edilmiştir ve arka yüzde eselerin satın alındığı Kemal Giray beyin imzası bulunmaktadır. 

Eskizlerden iki tanesinde AEI yazısının bulunması ve hava postası yerine "hava postasini" şeklinde hatalı bir yazım bulunması bu foto eselerin eskizlerinin AEI tarafından hazırlatılmış olabileceğini düşündürmekte.


Eskizlerin tamamında görülen uçaklar AEI firmasının ülkemize uçuşlarında kullandığı Dornier firması imalatı Wal modelindeki uçaklara benzetilmişler. 

Aşağıdaki eskizlerde Rumeli Hisarı ve tarihi yarımada üzerinde resmedilen uçaklar görülmektedir.


Aşağıda bulunan iki eskizde ise uçakların pilot mahalleri ve pilotları resmedilmiştir.


Suya iniş yapmış olarak çizilen eskizlerden soldakinde uçak AEI hava limanının bulunduğu Büyükdere'de, üzerinde karşılamaya gelenlerin bulunduğu iskelenin önünde gösterilirken, sağdaki resimde uçak tarihi yarımada önünde görülmektedir. Soldaki eskizin alt köşelerinin her ikisinde de AEI harfleri bulunuyor.