20 Mart 2017 Pazartesi

Junkers

Günümüzde ısıtma ürünleri üreten Junkers şirketi mühendis Hugo Junkers tarafından kurulmuştur, daha çok gençken geliştirdiği makinalar ile dikkatleri üzerine çeken Hugo Junkers, ısıtma konularında yaptığı çalışmalar ile kendi fabrikalarını kurarak şirketini büyütmeyi başarmıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında havacılık sektörüne ilgi duymaya başlamış ve dönemin bez ve tahtadan oluşan uçakları yerine bir devrim niteliğinde olan tamamen metalden J1 model uçağını 1915 yılında geliştirmiştir.
Hugo Junkers anısına 150. doğum gününde çıkartılan Antiye zarf





Savaş sonrası Almanya'nın savaş gücünü kırmak için getirilen kısıtlamalar nedeni ile yük, yolcu ve posta taşımak amacı ile yine tamamen metal F13 model uçağı geliştirmiştir. Kızının adını verdiği Annalise adlı F13 model uçak 6750 metre yüksekliğe çıkarak döneminin yükseklik rekorunuda kırmıştır. Aynı uçak daha sonra Almanya'ya kaçan İttihat Terraki liderlerinden Enver Paşa ve arkadaşlarını  Berlin'den Turan maceralarına başlayacakları  Moskova'ya götürmek üzere kiralanmıştır.

Havacılık endüstrisine İtilaf devletleri tarafından savaş sonrası getirilen kısıtlamalar nedeni ile üretimini Almanya dışına İsveç ve Bolşevik Rusya'ya kaydıran Hugo Junkers ülkesinde çeşitli ortaklıklar ile yaygın bir hava taşıma ağı kurmayıda başardı.
1925 yılında Junkers bağlantılı hava taşıma ağı
Junkers ile ortak çalışmalar yapan İsviçreli pilot Walter Mittelholzer 1924 sonbaharında Switzerland isimli A20 model Junkers uçağı ile ülkemizden geçerek, Zürih'ten Tahran'a bir uçuş gerçekleştirdi ve Junkers İran havacılık şirketinin kurulmasında öncülük etti.

1924 yılı Mittelholzer İsviçre -  İran uçuşu

Junkers İran şirketinin kuruluşu sonrası, dönemin aerofilatelistleri İran uçuşları için pek çok "ilk uçuş" zarfları yapmışlardır, bu dönemde gerçekleşen bir Ankara Tahran uçuşu içinde Junkers İran ofisi adresli çok sayıda zarf yapıldığı görülmektedir.


Ülkemiz 1924 yılında Junkers şirketinden 10 adet A20 model uçak satın almış, 1925 yılında ise Junkers şirketi ortaklığıyla TOMTAŞ - Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi kurulmuştur.

TOMTAŞ ülkemizde uçak bakım ve üretim tesisleri kurmuştur, ancak  Junkers şirketi 1929 yılında TOMTAŞ' taki hisselerini devrederek ortaklıktan ayrılmıştır.