4 Şubat 2018 Pazar

Savaş sonrası Devlet Hava Yolları




Yukarıda Devlet Hava Yolları tanıtım vinyetleri/etiketleri görülmektedir. Daha önceki yazılarımda Savunma Bakanlığına bağlı olarak çalışan  Havayolları Devlet İşletme İdaresinin 1933 yılında kuruluşunu, daha sonra 1935 yılında kuruluşun Devlet Hava Yolları adı ile Bayındırlık Bakanlığına bağlı olarak sivil hale gelmesini detaylı olarak anlatmıştım. İkinci Dünya savaşı süresince geliştirilen yurt içi hava alanları ve savaş sonrası önce Atina sonra Kahire uçuşları ile yurt dışı uçuşlara başlayan Devlet Hava Yolları yeni alınan uçaklar ile hızla gelişmiş ve bir süre sonra Türk Hava Yolları adı altında yeniden yapılandırılmıştır.


Altta Devlet Hava Yollarına ait savaş sonrası dönemde kullanılan iki farklı uçak yolcu bileti görülmektedir. İlki tamamen Türkçe iken ikincisi çift dilde Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış.

İlk tip biletin ön kapağında savaş sonrası DHY filosuna dahil olan ABD yapımı DC3 model uçak, arka kapakta ise yurt içinde uçulan alanlar bulunan harita resimleri bulunuyor.











Uçak postasının yaygınlaşması nedeni ile DHY tanıtımını yapabilmek amacı ile özel uçak etiketi karneleri hazırlayarak dağıtmıştır. Altta bulunan resimlerin ilkinde karnenin ön ve arka kapakları diğer resimlerde karnenin ön iç kapağı ve arka iç kapakları görülmektedir.



Yurt dışı uçuşların başlaması sonrası Devlet Hava Yolları-DHY ve Yunan Devlet Hava Yolları-TAE karşılıklı olarak birbirlerinin biletlerini satmaya başladılar. Altta DHY den TAE ye gönderilen DHY uçak etiketli bir zarf görülmektedir. Zarftaki pullara dikkat çekmek istiyorum; 1950 seçimlerinde Demokrat partinin yönetime gelmesi sonrası İsmet İnönü resimli posta pulları normal posta pulu olarak kullanımdan kaldırılmış ve bu pullar üzerine İnönü'nün resmi görünmesin diye ayyıldız ile üstbaskı yapılarak sadece resmi yazışmalarda kullanılmıştır.



Posta idaremiz tarafından yapılan resmi nitelikteki yazışmalarda pul kullanımı gerekmediği için, aşağıda görülen zarfta posta pulu bulunmamaktadır, ancak zarfa yapıştırılan uçak etiketi posta damgası ile damgalanarak ortaya ilgi çekici bir kullanım çıkmıştır.