26 Şubat 2018 Pazartesi

1954 FAI - Uluslararası Havacılık Federasyonu Konferansı



Uluslararası Havacılık Federasyonu ( Federation Aeronautique International / World Air Sports Federation ) kısaca FAI adı verilen federasyon, dünyada hava sporları ile ilgilenen kuruluşların üye olduğu ve hava sporları yarışmalarının düzenlenmesi amacı ile kurulmuş uluslararası bir yapıdır. İlk FAI  Hava Olimpiyatları 1997 yılında ülkemiz tarafından düzenlenmiştir ve 2020 yılında yapılacak Hava Olimpiyatları yine ülkemizde düzenlenecektir.

1954 yılında FAI toplantısı ülkemizde düzenlenmiş ve bu toplantı anısına posta idaremiz bir anma pulları serisi çıkarmıştır.

Altta 1954 FAI Konferansı anma serisi pulları ile dönemin pul tüccarı Memduh Altınay tarafından hazırlanarak İstanbul dan Amerika Birleşik Devletlerine uçak postası ile taahütlü olarak gönderilmiş ilk gün zarfı görülmektedir. Zarfın arka yüzünde Yeşilköy havalanı transit geçiş damgası ve New York varış damgası bulunmaktadır.



Ankara'dan Amerika Birleşik Devletlerine  taahütlü uçak postası ile gönderilmiş ilk gün zarfında filatelistimiz Şadan Barlas Devlet Hava Yolları tarafından bastırılan uçak postası etiketini kullanmıştır.



Dönemin önemli pul tüccarları olan Atanas Küçükis ve Kamer Arıkan tarafından hazırlanan ilk gün zarfları aşağıda görülebilir. Kamer Arıkan zarflarında konferans süresince Yıldız Sarayı Şale köşkünde posta idaremiz tarafından açılan geçici postahane tarafından kullanılan özel damga bulunmaktadır ve zarflardan ikincisinde Türk Hava Kurumumuzun konferans dolayısı ile çıkardığı yardım pulu kullanılmıştır.