14 Ocak 2018 Pazar

1950 Türk Hava Kurumu Yardım Pulları

İkinci Dünya Savaşının sonlarına doğru 1944 yılında kurulan Türk Hava Kuvvetlerine bir sivil toplum kuruluşu olan Türk Hava Kurumu gerek ekipman gerekse pilot, makinist ve diğer teknik elemanları ile destek olmuştur. Savaş bittikten sonra Etimesut'ta bulunan uçak fabrikası ve Atatürk Orman Çiftliği sahasında bulunan uçak motoru fabrikası ve benzeri diğer sivil havacılık konusundaki çalışmaları için mali kaynaklara gereksinimi artmıştı. 1925 yılındaki kuruluşundan hemen sonraki dönemde olduğu gibi, yardım pulları çıkartarak gelir elde etmek amacı ile kurum 1950 yılında kuruluşunun yirmibeşinci yılı anısına bir pul serisi çıkarmıştır.

1950 yılında çıkarılan Türk Hava Kurumu yardım serisinin en büyük değerli iki pulun üzerinde Türk Hava Kurumunun gösterilerini izlerken çekilen fotoğrafı ile Atatürk ve bir avcı uçağına binerken dönemin pilot kıyafeti ile çekilen fotoğrafı ile İkinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü yer almaktadırlar.


Serinin 15 kuruşluk pulunda Dersim ayaklanması sırasında düzenlenen hava harekatlarına katılarak dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Binbaşı Sabiha Gökçen uçağı önünde, 5 kuruşluk pulunda bu yardım pulu serisinin basılması fikrini öne çıkaran dönemin Ulaştırma Bakanlığı özel kalem müdürü Necdet Ulutan'ın oğlu Deniz Ulutan kurum arması önünde, 1 kuruşluk pulunda dönemin ünlü fotoğrafçısı Cemal Işıksel'in kızı Sema Işıksel kurumun çocuklar için önemli bir etkinliği olan bir model uçak ile bulunmaktadırlar. Ayrıca 1 kuruş pulda kurum uçakları İstanbul Beyazıt Meydanı üzerinde görülürken diğer iki pulda kurumun gençler için önemli bir etkinliği olan paraşütle atlama resimleri bulunmaktadır.



Yardım amacı ile çıkarılmış olmasına karşın dönemin pul tüccarlarından Kamer Arıkan bu pullar için bir ilk gün zarfı hazırlamış ve İstanbul'dan Ankara'da bulunan Yeni Otel'in sahibi olan filatelistimiz Hüseyin Dalagan'a göndermiştir. Zarfın ön yüzünde Türk Hava Kurumu yardım pulları bulunurken posta ücretini ödemek için kullanılan posta pulları zarfın arkasına yapıştırılmıştır.



Altta görülen ilk gün zarfı ise 5 kuruşluk pul üzerinde resmi bulunan Deniz Ulutan'ın babası olan Necdet Ulutan'a gönderilmiştir.



Altta bulunan zarf o dönemlerde Temmuz ayı süresince Küçükçiftlik parkında kurulan İstanbul Sergisinde posta idaremizin açtığı geçici postahaneden Amerika Birleşik Devletleri'nin önemli aerofilateli tüccarı George Herzog'a  gönderilmiş. Önde bulunan Türk Hava Kurumu yardım pulları ve arkada bulunan posta pulları serginin farklı damgaları ile damgalanmış.


Aşağıda görülen benzeri iki zarf ise o dönem kullanılan iki farklı "Uçak İle/Par Avion" vinyeti/etiketi kullanılarak hazırlanmışlar.



Son olarak Pilot Binbaşı Sabiha Gökçen tarafından imzalanmış kendi fotoğrafı bulunan pul altta görülmektedir.