27 Ağustos 2017 Pazar

Otuzlu Yıllarda ilginç uçuşlar

1934 yılında ilk defa uluslararası hava postaları sergisi düzenlendi ve sergi anısına özel anma damgası hazırlandı. Aşağıda görülen zarf sergi damgası ile  İngiltere'den hava postası ile ülkemize gönderilmiş. Zarfın ön yüzüne mavi, arka yüzüne ise kırmızı renkli sergi vinyetleri yapıştırılmış. Zarfta ayrıca zarfın Viyana havalanına geldiğinde ve Viyana havalanından ayrıldığında uygulanan damgalar ve İstanbul varış damgası bulunuyor.




Hollanda kraliyet hava yolları KLM 1930 yılında düzenli Amsterdam-Paris uçuşlarına başladı, aşağıda bulunan zarf KLM ils Paris'e oradan CIDNA ile ülkemize uçmuş.



Walter Mittelholzer İsviçre'nin önemli pilotlarındandır, pek çok hava postası hattının ve hava yolunun deneme seferlerini gerçekleştirerek hava taşımacılığının gelişmesinde önemli katkıları olmuştur. 1934 yılında da İsviçre hava yolu şirketi Swissair için Balkanflug yani Balkan hattı deneme seferi yaparak Zürih'ten İstanbul'a bir uçuş gerçekleştirmiştir Bu uçuş sırasında çeşitli ülkelerden aldığı hava postası gönderilerini de taşımıştır. Aşağıda İsviçre'den ve Lichenstein'dan ülkemize kadar uçmuş sonra tekrar geriye uçmuş olan zarflar görülmektedir.




Bir diğer ilginç uçuş Avusturya-Macaristan imparatorluğu döneminde Avusturya yönetimine isyan eden daha sonra yenilerek ülkemize sığınan Macar prensi Rakoczi'nin iki yüzüncü ölüm yıl dönümü nedeni ile hayatının son yıllarını geçirdiği ve öldüğü Tekirdağ'a gidip Macaristan'a geri dönen anma zarflarının ülkemize getirilmesidir. Aşağıdaki zarfta prensin resminin bulunduğu pullar ve Tekirdağ'da yaşadığı ve öldüğü, halen müze olan evinin resmi bulunan vinyet kullanılmış.



Özellikle Avrupa ülkelerinin dünyanın her tarafında bulunan sömürgeleri ile haberleşmesi amacı ile pek çok hava postası hattı 1930 lu yıllarda geliştirildi, ülkemiz hava sahasını büyük bir titizlikle koruduğu için yapılan ısrarlı isteklere karşın hiç bir yabancı hava yolunun ülkemiz üzerinden sürekli seferler düzenlemesine  izin vermemiştir.

Aşağıda görülen hava postası zarfı 1935 yılında Belçika sömürgesi Kongo'dan ülkemize gönderilmiştir.